streda 5. augusta 2015

Fučka - spomienka na babičku.

Dnešnú letnú výzvu som splnila už raňajkami ( http://letitia-vari.blogspot.sk/2015/08/letna-vyzva-kasa.html ). Ale myšlienka na rôzne kaše mi neschádzala z mysle celý deň.

Na obed som si aspoň rozmačkala zemiaky na pyré. A potom som už musela intenzívne myslieť na fučku - zemiakovú kašu, akú niekedy robievala moja babička. Vždy mi veľmi chutila, ale už je to tak dávno, čo som ju naposledy jedla! Vlastne ani neviem, ako sa robí! Viem len, že treba uvariť zemiaky, rozmágať ich a nasypať do hrnca múku... Kaša potom v hrnci pekne odfukuje, kým sa varí. (Preto sa aj volá fučka.)

Nakoniec som tej myšlienke podľahla. Trochu som googlila, aj som zavolala mojej mame, ako si fučku pamätá ona... A pustila som sa do varenia.

Uvariť zemiaky, rozmágať, hladinu posýpať polohrubou múkou, zamiešať a povariť. Občas miešať, aby kaša neprihorela od dna.

A naozaj v hrnci pekne odfukovala. Bolo to vcelku smiešne. Ale hlavne nám fučka nakoniec veľmi chutila. Aj som dostala od rodiny povolenie občas ju znovu uvariť.

Ešte dôležitá poznámka: Fučku (alebo kuľašu) podávame vždy poliatu roztopenou masťou s opraženou cibuľkou. Nezabudnúť cibuľku posoliť!

Dobrú chuť! A dovidenia zajtra.
Letitia.

PS: Za nápad a odvahu urobiť si dnes fučku vďačím Florentíne a jej Prázdninovej výzve ( http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/36-kase/ )

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte mi, prosím, pár milých slov. Určite ma potešia. Radostný deň!