streda 19. augusta 2015

Letná výzva: "Grandiózny" ovocný šalát.

Pri príležitosti 50. dňa Veľkej letnej výzvy od nás Florentína žiada "něco grandiózního" - ovocný šalát - ale nie hocijaký!

"- Za prvé, měl by vypadat dostatečně slavnostně, aby uctil dnešní padesátku.
- Za druhé, měli byste ho společně oslavit s alespoň jednou další osobou.
- Za třetí, nezapomeňte, že dobrý salát má i zálivku..."
http://vyzva.kucharkaprodceru.cz/50-ovocny-salat/

"Oslavovala" som spolu s mojimi chlapmi. A pri plánovaní sa mi takmer závity zavarili. Výber ovocia bol jednoduchý - podľa ponuky miestneho stánku. Ale vzhľadom k tomu že ovocné šaláty vôbec nerobím (a vlastne ani nejem), nebola som si istá zálievkou, ktorá bude dostatočne slávnostná.

Cukor, med, ani iné sladidlo tu nemám. Alkohol nikto v šaláte nechcel. Smotanu, jogurt, dokonca aj nutelu mi tiež zatrhli. Ostala voda, citrón, pomarančová šťava a na dosladenie... sirup!

Čo by som ešte mohla použiť? Po vyškrtaní všetkého čo by mi neprešlo u zbytku rodiny ostala ešte mäta, čo rastie domácim v trávniku. Asi im ju trošku zaštepím.

Môj dnešný výtvor nakoniec obsahoval hrušky, nektarinku a hrozno z miestnej farmy. Do zálievky išla pomarančová šťava a sirup z čiernych ríbezlí s citrónom. Na ozdobu ešte zopár pásikov datlí a kúsok mäty spred nášho momentálneho bývania. (Do svojej porcie som pridala aj trochu goji, chlapci by mi to nejedli.)

Dobrú chuť! A dovidenia zajtra.
Letitia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte mi, prosím, pár milých slov. Určite ma potešia. Radostný deň!